пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

Увага - гриби!


      Увага - гриби!       

Осіння пора – грибна пора. Усі думки і почуття любителів «тихого полювання» зайняті рижиками, маслюками, опеньками, груздями, сироїжками, свінухамі – як би побільше їх зібрати та посмачніше приготувати. Грибні супчики, пироги, жульєни, гриби в сметані, мариновані... Ммм, смакота!

Звичайно ж, дивлячись на батьків, які апетитно наминають грибні делікатеси, малюки теж тягнуть рученята до незнайомої страви, бажаючи спробувати нові ласощі. Ну як тут втриматися і не пригостити дитину грибочком?!
Ми з вами батьки розумні і відповідальні, тому давайте задумаємося: чи так необхідні гриби в раціоні дитини?
Багато хто вважає гриби марним продуктом. Це не так. Вони містять чималу кількість білка, клітковини, вітамінів (А, В1, В2, Д, РР, С) і мікроелементів (калію, кальцію, фосфору, заліза, магнію, натрію тощо). Однак засвоюються настільки цінні речовини не так то просто. Справа в тому, що всі вони ховаються за своєрідною оболонкою, що нагадує по складу хітин, з якого складається панцир раків і деяких комах. Навіть дорослий організм насилу переварює хітинову оболонку! Що вже говорити про дітей, які просто не мають достатньої кількості ферментів, необхідних для її переробки! Так що дітям до 12 років гриби категорично протипоказані!
Ще одна причина, по якій дітворі не рекомендується вживати гриби, – повсюдне погіршення екологічної обстановки. І навіть якщо ви не будете збирати грибочки вздовж автомобільних доріг або поблизу промислових підприємств, це не убезпечить ваших малюків від важкого отруєння. Адже гриби, подібно губці, вбирають в себе величезну кількість важких металів, токсичних і радіоактивних речовин! Навряд чи ви захочете пригостити своє чадо подібним «коктейлем», який може викликати важкі розлади внутрішніх органів.
Навіть якщо всі дорослі члени сім'ї благополучно і без наслідків пообідали грибочками, ваша дитина може серйозно постраждати, спробувавши самі що ні на є їстівні і благонадійні гриби. Підступність грибних отруєнь полягає в тому, що їх симптоми починають виявлятися тільки через 6-35 годин після їжі, коли грибні токсини починають виводитися з організму нирками і печінкою.
     Якщо малюк все-таки поїв заборонені грибочки, і йому стало погано (з'явилися біль у животі, головний біль, млявість, блювота), відразу ж викликайте невідкладну допомогу! Чим швидше дитина отримає кваліфіковану медичну допомогу, тим більше у нього шансів зберегти життя і здоров'я.
До прибуття лікаря треба надати малюку першу допомогу. Добре, якщо у дитини з'явилася блювота – очищення шлунка в цій ситуації просто життєво необхідно. Якщо блювоти немає, її потрібно викликати. Для цього дайте випити дитині склянку прохолодної кип'яченої води, потім натисніть чайною ложкою на корінь язика. Таке промивання можна повторити 2-4 рази. Допоможуть видалити токсини з організму препарати-сорбенти: активоване вугілля, ентеросгель, Смекта.
Ніколи не відмовляйтеся від госпіталізації малюка! Як правило, дитячі отруєння грибами протікають дуже важко, а повноцінну токсикологічну допомогу ваша дитина може отримати тільки в умовах стаціонару.

Бережіть себе та своїх дітей! 
                                                                   

Немає коментарів:

Дописати коментар