середу, 28 жовтня 2015 р.

Першачок


Поради батькам майбутнього першокласника
Щоб успішно адаптуватися в шкільному колективі, дитині з самого раннього віку потрібно бути серед дітей, бачити, як поводяться інші, порівнювати себе з ними. Тому частіше бувайте з дітьми в громадських місцях, ходіть у гості. Нехай друзі малюка збираються у нього не тільки раз на рік на його День народження, а частіше приходять до вас. Тому добре, якщо в квартирі є умови для веселих дитячих ігор.
Прийняття нової соціальної позиції – це і прийняття нових обов’язків. Важливо, щоб ще до вступу до школи дитина несла за щось відповідальність. Наприклад, удома вона може піклуватися про годування рибок в акваріумі, поливати квіти, допомагати мити посуд або прибирати іграшки. Практика показує, що якщо дитина мала якісь обов’язки вдома, вона без особливих зусиль зможе переключатися з цікавої гри на менш захоплюючі уроки, не відволікатиметься в класі, не забуде, прийшовши зі школи, виконати домашнє завдання. Першокласник в достатній мірі зможе керувати своєю поведінкою, щоб виконувати ті вимоги, які з 1 вересня поставить перед ним школа.
Дуже корисні ігри за правилами. Краще, якщо в них буде декілька учасників, які повинні діяти узгоджено.
Щоб отримувати нові знання та вміння, слухати і запам’ятовувати, аналізувати і порівнювати, потрібно чимало сил. Навіть просто всидіти на місці і не крутитися дітям спочатку буває важко.
Майбутньому школяреві просто необхідне щоденне фізичне навантаження. Змусити дитину бути посидючим і уважним практично неможливо – адже у нього стільки енергії! Але от якщо вдома є можливість активно рухатися, то в школі буде легко всидіти на місці і сконцентрувати увагу на потрібних речах.
Спочатку першокласнику знадобиться сильно напружувати руку, адже літери не відразу будуть виходити красивими і правильними. Тому для дитини дуже важливі вправи, що допомагають розвитку дрібних м’язів руки. Це може бути малювання, аплікація, штрихування в різних напрямках.
Вчитися в школі – значить щодня прокидатися в один і той же час. Краще, якщо дитина вже до школи звикне вчасно лягати спати і вчасно вставати. Тривалість його сну повинна становити 10-11 годин.

Фактично, все життя дитини з народження – це підготовка до його першого і найголовнішого кроку у доросле життя. Тому вдома так важливо створити дитині всі умови, що допомагатимуть успішно розвиватися – інтелектуально і фізично, соціально та емоційно. Тільки тоді навчання в школі стане приємним і цікавим, а високі оцінки будуть радувати школярів та їх батьків.

Немає коментарів:

Дописати коментар